TOLERANCE – RESPEKT – FRIHED i et tværkulturelt fællesskab

Mimoun Bouterfas er en stolt formand for foreningen Al Amal, der i august kan fejre 1 års fødselsdag. Al Amal, som betyder Håbet, har allerede 160 medlemmer, der repræsenterer mange forskellige nationaliteter. De skaber aktiviteter, der forener på tværs af forskelligheder og socialiserer til et fællesskab i Danmark.

Klædt i rød-hvide farver træder Mimoun Bouterfas ind i lokalet. Ingen tvivl om, at han brænder for Danmark. På t-shirten ses et logo med teksten ”Al Amal Danmark”, et dansk flag samt logoer med aktiviteter under udbredte ørnevinger. Der er glæde i øjnene, og engagementet er ikke til at tage fejl af hos Mimoun, der netop har afsluttet en arbejdsdag som underviser på HTX på Herningsholm Gymnasium. Om Al Amal-logoet fortæller han: ”Al Amal betyder Håbet og er en organisation, som startede i Marokko for 43 år siden. Den har afdelinger i bl.a. Frankrig, Spanien og England -og nu også i Danmark. Det danske flag er et krav og symboliserer, at foreningen bygger på danske værdier, som også er universelle.  Logoet viser nogle af de aktiviteter, som vi laver i foreningen, og ørnen symboliserer, at disse fælles aktiviteter har et højt mål og ”får målet til at flyve”. Mimoun har marokkanske rødder, har boet i Danmark i 21 år og er uddannet som civilingeniør i Danmark. Han har rejst meget og har set, hvor mange ekstremer, der findes i verden -og også i Danmark- og hvor mange ting, der adskiller mennesker. De sidste 14 år har han været medlem af Al Amal. ”Jeg ledte efter noget, en identitet, og opdagede, at Al Amal netop er et sted, hvor mennesker kan møde hinanden uden nogen grænser. Der er nogle universelle værdier, som samler os mennesker, og i foreningen laver man nogle aktiviteter -ikke for selve aktivitetens skyld, men for at opnå noget andet GENNEM aktiviteten. Der er fokus på socialisering, for man skal være socialiseret i det samfund, man lever i. Det har interesseret mig rigtig meget, at der ikke er nogle grænser for, hvilke aktiviteter man kan lave, men hovedformålet er at gøre noget sammen og lære i fællesskab. ” Derfor blev Mimoun inspireret til at starte en afdeling i Herning, som nu har eksisteret i et år.

Universelle værdier i Danmark

Al Amal tæller 160 medlemmer med 19 forskellige nationaliteter, som laver aktiviteter sammen. ”Det er det, der er brug for. Simpelthen. Der er brug for en forening, som omfavner alt, som har nogle universelle værdier og som mener det. Danmark er et af de få lande, som har disse værdier. Tolerance, respekt og frihed. Vi tolerer hinanden. Vi accepterer, vi er forskellige, men vi lever sammen. Politik og religion har vi intet at gøre med. Det må være en personlig sag. Vi kalder ikke til forskelle, men til fællesskab.” Al Amal har netop valgt de rød-hvide farver for at vise, at vi alle lever i Danmark og skal respektere samfundets værdier. I foreningen har de besluttet, at der skal være et dansk flag på bordet ved ethvert arrangement for netop at signalere ”Vi bor i Danmark. Vi respekterer landets værdier”. Med både styrke og blødhed i stemmen taler Mimoun om disse universelle værdier, som man ikke er i tvivl om er retningsgivende for hans engagement i opbygningen af det tværkulturelle samarbejde med socialisering som målet. ”Vi skal elske det land, som har taget godt imod os, og som ikke bekæmper os,” understreger Mimoun og fortsætter: ”Efter mange år i Danmark har jeg set, at der er så mange grupperinger som fx somaliske og tyrkiske foreninger. Jeg var medlem af Biavlerforeningen, som udelukkende bestod af danskere, og det samme opdagede jeg, da jeg havde en kolonihave. Her var også kun danskere. Selv om de siger, at der er åbent for alle, fungerer det ikke sådan i praksis. Det er ikke socialisering. Der mangler noget, og det er netop her Al Amal kan noget, som ingen andre foreninger kan.”

Fra lektiehjælp til Kung-Fu

Al Amal Herning arrangerer op til 12 forskellige aktiviteter. Sammen laver medlemmerne bl.a. fællesspisning en gang om måneden i Kulturama på Holtbjerg, hvor der er retter fra op til 8 forskellige lande. Desuden arrangeres der svømning, fodbold, sejlads, madlavning, kurser om biavl og jagt, lerdueskydning og ikke mindst lektiehjælp. Hver mandag mellem 17 og 19 er der lektiehjælp på Brændgårdskolen i to lokaler. Her kommer 50 børn og unge fra 3. klasse til 3. g på gymnasiet og får hjælp ganske gratis. Mimoun er også aktiv i lektie- caféen og har kørt den i 10 år i samarbejde med ledelsen på Brændgårdskolen. ”Det er en af de ting, der fungerer rigtig godt her i Herning. At så mange børn og unge kommer mandag eftermiddag er fantastisk, og forældrene bakker det op. Skolelederen kan se, at det virkelig gør en forskel. Nogle af eleverne har afsluttet 3. g med flere 12-taller. Vi er en forening, der tilbyder SÅ meget, og vi er med til at rykke grænser,” fortæller Mimoun. På Brændgårdskolen låner de en hal og mødes for at spille fodbold hver søndag. Der er kommet unge mennesker fra gymnasiet i bestyrelsen, og en af pigerne har foreslået at besøge de ældre, som bor alene eller på plejehjem. ”Mange udenlandske familier savner bedsteforældrene, fordi de kommer fra en kultur, hvor man har tæt tilknytning til de ældre familiemedlemmer. Det er dejligt med forslag og ideer fra de unge mennesker, som også inddrages aktivt, når der planlægges rejser. Vi er i gang med at planlægge en tur til Spanien, og de unge har fået stort ansvar i forbindelse med tilrettelæggelsen af turen. Vi har en rigtig dygtig gruppe, som elsker kampsport og underviser i Kung-Fu. Her kæmper man ikke mod andre, men mod sig selv og mediterer også. Vi har 5 events om året, hvor vi inviterer folk fra udlandet til at afholde kurser. Det er en stor succes. Kung-Fu kan netop både socialisere og resocialisere,” siger Mimoun, som selv har dyrket Kung-Fu i nogle år.

Fra babyforening til store drømme

Al Amal Herning kalder sig selv en ”babyforening”, eftersom den kun lige har rundet sin første fødselsdag, men Mimoun er godt tilfreds med de foreløbige resultater. ”Vi har etableret os som forening med vidt forskellige nationer repræsenteret via de 160 medlemmer, fået udformet vedtægter, sat rammerne op for det, vi gerne vil arbejde for og med og er blevet godkendt som forening. Desuden har vi etableret Al Amal i Esbjerg og i Kalundborg. År 2 vil vi arbejde endnu mere på synlighed bl.a. ved deltagelse i Frivillig Fredag og på at samarbejde med andre foreninger. Vi har bla. haft et møde med Inner Wheel i Holstebro og med Fællesbo i Herning, og vi håber at kunne åbne foreningen endnu mere også for danskere, så der åbner sig helt nye muligheder for kulturelle, uddannelsesmæssige og sportslige aktiviteter i fritiden. Alt sammen med henblik på at fremme tillid, respekt, tolerance og venlighed,” forklarer han, og både stemmen og øjnene fortæller, at han brænder 100 % for sagen. De store drømme er på kort sigt at spare sammen til en bus, men på længere sigt ønsker Al Amal og Mimoun Bouterfas sig et center, hvor de kunne have Kung-Fu events og andre sportsaktiviteter, afholde kurser og invitere familier til fællesspisning. Der skulle være en have med økologisk dyrkede produkter og bistader og ikke mindst et kontor. Lige nu er kontorets adresse Mimouns private hjem, men han ønsker sig et sted, hvor man kunne invitere politikere og andre foreninger på besøg. Et kæmpe center er den store drøm.